Mit Fristed - inspiration, guides og praktiske råd til sommerhusejere.
Inspiration Guides & Råd Artikler Video & Galleri Om os
MENU
Praktisk viden om gør det selv - Mit Fristed
Det må du gøre selv
Blive inspireret til en ny indretning af sommerhuset - Mit Fristed
Indretning
Vedligehold dit sommerhus, så du kan få glæde af det i mange år - Mit Fristed
Vedligeholdelse
Inspiration til et sommerhusliv med hygge, sjov og afslapning - Mit Fristed
Sommerhusliv
Gode råd og praktiske tips til haven - Mit Fristed
Have
Udlejning af sommerhus: Optimer din udlejning med gode råd og vejledning - Mit Fristed
Udlejning
Husprojekter, der øger glæden ved sommerhuset - Mit Fristed
Husprojekter
Tips og gode råd om gør det selv - Mit Fristed
Gør det selv - kom godt i gang
Find svarene på typiske håndværksmæssige spørgsmål - Mit Fristed
Ofte stillede spørgsmål
Tips og gode råd fra håndværkere - Mit Fristed
Tips og gode råd
Spar penge på banklån, forsikring af sommerhuset og lignende - Mit Fristed
Økonomi
Hold dig opdateret om relevant lovgivining for sommerhusejere - Mit Fristed.
Lovgivning
Har du en luftsolfanger i sommerhuset? Visse modeller fra Kina kan resultere i skimmelsvamp.
26 marts 2018

Guides & Råd

  • Kategorier
  • Tips og gode råd
  • Del artiklen

Til kamp mod det dårlige indeklima

10 gode råd mod skimmelsvamp i sommerhuset

De fleste sommerhusejere kender skimmelsvamp ganske godt, for mange sommerhuse tilbyder de bedste vækstbetingelser, når de lukkes ned i vinterhalvåret. Lad os se på 10 gode råd, så du undgår skimmelsvamp. 

 

Sommerhuset er særlig ramt, når det kommer til fugtskader og skimmelsvamp som følge af dårligt indeklima. Det skyldes, at vi ofte ikke opholder os særlig meget i sommerhuset henover den kolde vinterperiode. Fugtskaderne kan resultere i skimmelvækst på de organiske materialer, og får man ikke stoppet væksten i tide, kan den forårsage permanent skade på sommerhuset.

I denne artikel gennemgår vi 10 gode råd, så du får et ubekymret vinterhalvår:

  • 01

    Forebyg den høje luftfugtighed

  • 02

    Anskaf et varmeanlæg

  • 03

    Montér en fugtalarm

  • 04

    Gør rent

  • 05

    Hold øje med hjørner, fuger og indelukkede kroge

  • 06

    Lugt dig frem

  • 07

    Brug Rodalon eller særligt desinfektionsmiddel

  • 08

    Hold øje med symptomerne - mærk efter

  • 09

    Udluftning er nøglen

  • 10

    Få foretaget en skimmelsvamp med en byggesagkyndig

  • Ekspert - Kvinde

    EKSPERTEN: Mitfristed.dk

1: Forebyg den høje luftfugtighed

Du kan gøre mange ting i sommerhuset for at forebygge væksten af skimmelsvamp, og du bør starte med at forholde dig til luftfugtigheden. For at holde denne nede, skal temperaturen være stabil på tværs af alle sommerhusets rum. Hvis temperaturen kommer under 18 grader, stiger risikoen for fugt og dermed skimmelsvamp. For at bekæmpe fugt og skimmelsvamp, er det derfor tilrådeligt at holde sommerhuset opvarmet om vinteren.

 

Du kan også købe fugtposer hos din lokale Matas og hænge disse i sommerhuset. Gør du det, er det vigtigt at stille en balje nedenunder posen, da fugtfjerneren vil suge fugten til sig og omdanne den til vand. Tjek fugtfjerneren efter to-tre måneder, måske oftere, hvis du mistænker at den vil omdanne meget vand.

 

Prisen på fugtfjerner fra Matas er 45-86 kr.

 

Er der ventilationsspjæld i sommerhuset, så lad disse være åbne. På den måde udskiftes meget af den indvendige luft. Lader du også de indvendige døre stå åbent, vil luften kunne cirkulere i hele sommerhuset.

Hvornår opstår skimmelsvamp?

Skimmelsvamp opstår, når skimmelsporer finder vej ind i sommerhuset med udeluften. Er de rette betingelser til stede, vil sporerne spire og en skimmelvækst starte. Forudsætningen for skimmelvækst er fugt, og overstiger den relative fugtighed i sommerhuset 75-85%, vil der med sikkerhed opstå skimmelvækst. Det er derfor vigtigt at skabe et solidt indeklima, særligt i vinterhalvåret, med udluftning og lav luftfugtighed.

2: Anskaf et varmeanlæg

Det er en god idé at anskaffe dig en form for soldrevet ventilation med varme – for eksempel en luftsolfanger. Luftsolfangeren sørger for at udskifte sommerhusets indvendige, dårlige luft med frisk, tør og varm luft udefra. På den måde holder du sommerhuset frit for svampe- og fugtskader.

 

Efter anskaffelse er luftsolfangeren gratis, da den er soldreven. Hvis du investerer i en solfanger, er det vigtigt at undgå billige kopimodeller, da de kan ende med at gøre mere skade end gavn.

 

Istapper på sommerhustag

Vinteren kan være særligt hård, når det kommer til skimmelsvamp. Det er en god idé, at du sætter dig godt ind i de forskellige metoder mod skimmelsvamp. 

En anden mulighed er, at du anskaffer dig en luft-til-luft varmepumpe, der optager varmen fra den udvendige luft og overfører denne energi til den indvendige del. Anlægget er el-drevet, men den bruger langt mindre strøm end traditionel opvarmning via radiator og gulvvarme.

 

LÆS OGSÅ: Spar på elregningen med luft-til-luft varmepumpe

 

3: Montér en fugtalarm

Har du mistanke om fugt i sommerhuset, kan du vælge at købe en fugtalarm. Fugtalarmen fra Lyngborg placeres typisk bag et møbel, på badeværelset eller på en ydermur, hvor der er risiko for, at fugten sætter sig.

 

Hvis alarmen registrerer fugt, vil den udsende et højt alarmsignal, og selvom man ikke befinder sig i sommerhuset, kan den stadig anvendes.

 

-Skimmelsvamp udvikler sig langsomt, medmindre forholdene er meget ekstreme. Kommer man forbi sit sommerhus hver tredje til fjerde uge, så kan man i de fleste tilfælde sagtens få glæde af alarmerne, fortæller Jens Holme fra Lyngborg.

 

Lyngborg specialiserer sig i fugtalarmer, der måler fugt og temperatur på den overflade, den monteres på. En prøvepakke fra Lyngborg koster 299 kr.

 

Et alternativ til fugtalarmen fra Lyngborg er et hygrometer. Med et hygrometer kan du teste luftfugtigheden, når du er i sommerhuset, og den skal helst ligge på under 45 %. Hygrometere kommer i flere prisklasser.

 

4: Gør rent

Skimmelsvamp lever på organisk materiale, eksempelvis støv. Derfor kan ophobet støv indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan være til gene især for allergikere. Du bør sørge for at gøre rent og støvsuge med jævne mellemrum, så der ikke opstår skimmelsvamp i støv eller snavs.

 

Når du og familien opholder jer i sommerhuset, er det desuden vigtigt at tørre indvendig fugt af, for eksempel på badeværelsets vægge og gulv. Det mindsker risikoen for fugt og skimmelsvamp.

 

5: Hold øje med hjørner, fuger og indelukkede kroge

Skimmelsvamp viser sig tit på aflukkede områder, hvor fugten samles –typisk i vindueskarme, hjørner, bag skabe, senge eller andre møbler op ad ydermure eller på badeværelset. Det er afgørende, at du sørger for at tjekke, om der kan være skimmelvækst, så det fjernes hurtigst muligt.

 

De fleste tror, at skimmelsvamp udelukkende findes i organiske materialer. Men der er også risiko for at finde det i uorganiske materialer som plastik, metal, pap, mv. Hvis der findes fugt og støv med organisk materiale, er der grobund for skimmelsvampen.

 

LÆS OGSÅ: Ventilation kombineret med varme er bedst mod fugt

 

6: Lugt dig frem

Det siges, at op mod 70% af alle skimmelsvampe sidder skjult. Brug derfor din næse, hvis du mistænker, at dit sommerhus er angrebet af skimmelsvamp. Det er meget forskelligt om skimmelsvamp lugter, eller hvor meget det lugter. Jo mere massiv skimmelvæksten er, desto værre bliver lugten.

 

Lugt af skimmelsvamp bliver beskrevet som muggen, jordslået, ”gammelt sommerhus” eller ”skovbund”.

 

Sommerhus spjæld

Sørg for, at sommerhusets spjæld er rengjorte og står åbne, så der sker en naturlig ventilation.

7: Brug Rodalon eller særligt desinfektionsmiddel

Opdager du et mindre angreb af skimmelsvamp, bør du hurtigst muligt fjerne det. Det gør du ved at vaske området grundigt. Herefter bør du støvsuge arealet, hvor skimmelvæksten forekom. Gør brug af en støvsuger med HEPA-filter, da det fjerner de fleste svampesporer.

 

Efterfølgende anbefaler vi, at du vasker området igen. Vask det af med Rodalon eller svampemidlet Protox/Hysan, der kan købes i ethvert supermarked eller hos byggemarkeder. Hvis skimlen sidder løst på overfladen af materialet, vil du også kunne benytte almindeligt rengøringsmiddel.

 

Sørg for at bruge gummihandsker, når du fjerner skimmelsvamp, da de i enkelte tilfælde kan være direkte giftige. Prisen for Rodalon er ca. 50 kr., mens en spray med Protox/Hysan står i ca. 180 kr.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, som spreder sig gennem luften ved hjælp af sporer. Skimmelsvampesporer findes overalt i naturen og indendøre, og det er faktisk først, når der er tale om skimmelvækst – at skimlen formerer sig ­– at der opstår problemer.

 

Skimmelsvampe kan tage forskellige former og farver. Typisk har den en lodden overflade og en muggen, jordslået lugt. Som nævnt lever skimmelsvampe på organisk materiale og ”spiser” af det. Den trives især på træ, tapet, maling, spånplader, krydsfinér, gipsplader, lim mm.

8: Hold øje med symptomerne – mærk efter

Når du og familien opholder jer i sommerhuset, så husk at mærke efter på dit helbred. Er I i sommerhuset i en længere periode, vil du højst sandsynligt kunne mærke nogle af de fysiske symptomer. Det kan være hovedpine, hoste, træthed, kvalme og koncentrationsbesvær.

 

Bliver du gentagende gange udsat for skimmelsvamp, er der risiko for at udvikle allergi, der typisk viser sig som astma og høfeber.

 

9: Udluftning er nøglen

I de perioder, hvor du er i sommerhuset, er det en god idé at lufte ud mindst 10 minutter to gange dagligt. På den måde sikrer du, at luftfugtigheden ikke stiger i sommerhusets rum. Derudover er det særlig vigtigt at lufte ud efter madlavning og bad.

 

Tør ikke tøjet indenfor i sommerhuset

Undgå at tørre badetøj, håndklæder og lignende indenfor i sommerhuset - ellers øges luftfugtigheden i sommerhuset.

Du bør ikke tørre vasketøjet indenfor. Det nyvaskede tøj får indeklimaets luftfugtighed til at stige, og det kan bane vejen for skimmelvækst.

 

LÆS OGSÅ: Sundt indeklima i sommerhuset

 

10: Få foretaget en skimmelgennemgang med en byggesagkyndig

Hvis skimmelsvamp ophober sig i sommerhuset, kan det som nævnt være skadeligt at holde sig der. Står du med store skimmelproblemer, kan du overveje at få foretaget en skimmelgennemgang med en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige gennemgår sommerhuset bygge- og fugtteknisk for at afklare, hvad årsagen til en eventuel opfugtning af konstruktionerne kan skyldes.

 

Har du planer om at anmelde en fugtskade til dit forsikringsselskab, bør du sammen med den byggesagkyndige få fastlagt, hvor alvorlige fugtskaderne og skimmelvæksten er. Hvis du anmelder fugtskader til dit forsikringsselskab, er det vigtigt, at du kan bevise, at der er mere skimmelsvamp i sommerhuset end i en anden bolig af samme alder.

 

Har du en fritidshusforsikring på dit sommerhus, skal du sikre dig, at den dækker svampeangreb.

 

 

Har du flere gode råd eller erfaringer med skimmelsvamp og fugtproblemer i sommerhuset, så er du velkommen til at fortælle os om det på info@mitfristed.dk eller i en besked på vores Facebookside. Måske vi bruger din historie til en ny artikel eller til opdatering af denne.

 

RELATEREDE ARTIKLER

Med en luft til luft varmepumpe kan du spare på sommerhusets elregning
Inspiration

Spar på elregningen med luft til luft varmepumpe

Få 5 gode grunde til at investere i en varmepumpe. Vi guider dig også igennem de indledende overvejelser, når du skal vælge den rigtige varmepumpe til dit sommerhus.

LÆS MERE
Ventilation og varme er det bedste våben mod fugt i sommerhuset.
Inspiration

Ventilation kombineret med varme er bedst mod fugt

Vinteropvarmning af sommerhuset koster mange penge. Soldrevet ventilation med varme er en billigere løsning på fugtproblemer.

Læs mere
Dug på sommerhusets vinduer
Guides & Råd

Gode råd mod dug på dine vinduer

Bliv klogere på, hvorfor der opstår dug på sommerhusets vinduer både indvendigt og udvendigt. Vi deler også gode tips til, hvordan du kan undgå dug.

LÆS MERE
Forår i sommerhuset – tjek om sommerhuset er kommet godt igennem vinteren.
Inspiration

Tjek sommerhuset for skader efter vinteren

Giv dit sommerhus et grundigt tjek, når du åbner det op til forårssæsonen. Vinterens blæst, sne og frost kan nemlig resultere i alvorlige skader.

Læs mere
Sådan får du et sundt indeklima i dit sommerhus
Inspiration

Sundt indeklima i sommerhuset året rundt

Undgå fugt, skimmelsvamp og forurening af indeklimaet i dit sommerhuse. Vi viser dig, hvordan du sikrer et sundt indeklima hele året rundt.

LÆS MERE
Ikke alle luftsolfangere er lige effektive. Læs med og få gode råd til at vælge den rigtige model til sommerhuset.
Inspiration

Luftsolfangere fra Kina kan give skimmelsvamp

Soldrevet ventilation med varme er en populær løsning for at undgå fugtskader. Men hvad mange ikke ved er, at billige kina-modeller ofte gør mere skade end gavn.

LÆS MERE
Mit Fristed - nyheder, praktisk viden og gør det selv-tips til sommerhusejere.
FØLG OS PÅ

OM MIT FRISTED

MIT FRISTED ER TIL DIG, DER ØNSKER AT FÅ MERE GLÆDE AF DIT SOMMERHUS

Her finder du inspiration til aktiviteter i sommerhuset og til en indretning, der giver større glæde ved brugen af sommerhuset. Vi opdaterer dig også med de seneste nyheder, deler praktisk viden og gør det selv-tips.

Inspiration

  • Det må du gøre selv
  • Indretning
  • Vedligeholdelse
  • Sommerhusliv
  • Have
  • Udlejning
  • Husprojekter

Guides & Råd

  • Gør det selv - kom godt i gang
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Tips og gode råd

Artikler

  • Økonomi
  • Lovgivning

Video & Galleri

  • Inspiration
    • Se alt under Inspiration
    • Det må du gøre selv
    • Indretning
    • Vedligeholdelse
    • Sommerhusliv
    • Have
    • Udlejning
    • Husprojekter
  • Guides & Råd
    • Se alt under Guides & Råd
    • Gør det selv - kom godt i gang
    • Ofte stillede spørgsmål
    • Tips og gode råd
  • Artikler
    • Se alt under Artikler
    • Økonomi
    • Lovgivning
  • Video & Galleri
  • Om os
Tilmeld dig Mit Fristeds nyhedsbrev - vi holder dig opdateret med relevante nyheder, guides og praktiske tips.
Over 5.000 sommerhusejere har tilmeldt sig - vil du også være med?

Få gode råd og relevante nyheder, der gør det nemmere at være sommerhusejer. Tilmeld dig nyhedsbrevet - over 5.000 sommerhusejere har allerede sagt Ja tak. Læs mere her.

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Hvis du klikker videre, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere om vores cookies, og hvordan du sletter dem. Læs mere

Luk