Skærpede miljøkrav:
Er din brændeovn ulovlig?
Kravene til brændeovnes partikeludledning skærpes i 2017. Det kan få betydning for dig, hvis du køber eller geninstallerer en brændeovn, der ikke lever op til miljøkravene. Få gode råd til, hvordan du undgår at spilde tusindvis af kroner på en ulovlig brændeovn.
Der er intet som en brændeovn, når der skal spredes varme og hygge i sommerhuset. Overvejer du at anskaffe dig en brændeovn, så kan det være fristende at vælge en ældre model, som er billig. Men hvis du ikke er opmærksom, kan du ende med at skulle se langt efter hyggelige aftener ved en lun brændeovn. I 2017 blev miljøkravene nemlig skærpet, hvilket betyder, at visse brændeovne ikke længere er lovlige at installere.
LÆS OGSÅ: Vælg de rigtige solceller til sommerhuset
Det betyder faktisk, at de fleste ældre brændeovne ikke må sælges eller installeres på ny.
AC-fuldmægtig i Miljø- og Fødevareministeriet
Miljøkrav til brændeovne skærpes
I 2015 blev kravene til brændeovnes udledning af sundhedsskadelige partikler strammet fra 10 gram pr. kilo brænde til 5 gram pr. kilo brænde. Nu skærpes de yderligere, så der fremover kun må udledes 4 gram pr. kilo. De nye krav er trådt i kraft i 2017, fortæller AC-fuldmægtig i Miljø- og Fødevareministeriet Brian Kristensen:
- Vi har nogle ret skrappe miljøkrav til nye brændeovne i dag. Og de bliver skærpet i 2017. Det betyder faktisk, at de fleste ældre brændeovne ikke må sælges eller installeres på ny.
LÆS OGSÅ: Sundt indeklima i sommerhuset hele året rundt
Brændeovnens type og alder kan have stor betydning for, om der udledes for mange sundhedsskadelige partikler. De gamle ovne forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Dog har brændet og måden, man fyrer på, også stor betydning.
Med de nye krav forhindrer man frem over salg og installation af de ældre brændeovne, som forurener mest. Nuværende ejere af en gammel brændeovn behøver dog ikke leve op til de nye krav.
Fakta om brændeovne og miljøkrav:
- Ud af de 750.000 brændeovne, der findes i Danmark, stammer 450.000 af dem fra før 2005, hvor høje partikeludledninger var tilladt.
- I gennemsnit forurener gamle brændeovne næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn.
- Brændefyring står for ca. 70 % af den danske partikelforurening.
- 2017: Dansk lovkrav til partikeludledning skærpes til 4 gram pr. kilo brænde. Svanemærkede ovne skærpes til 2 gram pr. kilo brænde.
- De nye krav får ikke konsekvenser for nuværende ejere af en brændeovn, der ikke lever op til kravene. De må dog ikke sælge brændeovnen videre.
- 2022: Alle nye brændeovne i EU skal leve op til grænseværdien på 5 gram pr. kilo brænde.
Uden en gyldig prøvningsattest må du ikke fyre i brændeovnen, og du kan også risikere at forsikringen nægter at dække eventuelle skader.
Husk prøvningsattest, når du køber brændeovn
Men hvordan sikrer man sig så, at brændeovnen lever op til de skærpede krav? Spørg altid efter en gyldig prøvningsattest, når du køber brugt eller ny brændeovn. Attesten er nemlig din garanti for, at den pågældende model er blevet testet på et autoriseret laboratorium og lever op til miljøkrav og lovbestemmelser. Det er producenten af brændeovnen, der skal sørge for, at modellen bliver afprøvet.
LÆS OGSÅ: Spar på elregningen med luft til luft varmepumpe
Prøvningsattesten er desuden også en nødvendighed, når skorstensfejeren skal syne og godkende anlægget. Uden attesten og skorstensfejerens godkendelse må du ikke fyre i brændeovnen – og så bliver din nyindkøbte brændeovn et surt fejlkøb.
Mangler du en gyldig prøvningsattest kan du også risikere, at forsikringen ikke dækker eventuelle skader, da brændeovnen jo ikke er lovlig.
Videresalg af brændeovn uden prøvningsattest
Står du overfor at skulle udskifte din gamle brændeovn med en ny, så bør du ikke forsøge at videresælge den gamle, hvis den ikke har en gyldig prøvningsattest. Det er nemlig ulovligt at videresælge brændeovne, som ikke lever op til partikelkravene. Brændeovnen skal i stedet afskaffes efter kommunens bestemmelser.